Ako nastaviť príkazový riadok (CMD) ako predvolený v termináli systému Windows

Zistite, ako zmeniť predvolený shell v termináli systému Windows

Terminál Windows od spoločnosti Microsoft je skutočne všestranný terminál. Okrem množstva funkcií, ako sú karty, formátovaný text, motívy a štýly, má tiež podporu pre množstvo shellov, ako sú CMD, PowerShell, Linux a mnoho ďalších.

Predvolený shell, ktorý sa otvorí na karte pri spustení Windows Terminal, je „PowerShell“. Ak ho však chcete zmeniť na shell „Príkazový riadok [CMD]“, je to celkom jednoduché.

Najprv spustite Windows Terminal v počítači. Potom kliknite na šípku nadol v hlavičke terminálu a z dostupných možností vyberte „Nastavenia“. Prípadne môžete použiť Ctrl+, klávesová skratka na rýchle otvorenie nastavení terminálu.

Tým sa otvorí konfiguračný súbor Windows Terminal (settings.json). Urobíme zmeny v defaultProfile hodnota v settings.json a nastavte ho na sprievodca shellu „Príkazový riadok“ namiesto „PowerShell“.

V settings.json súbor, nájdete defaultProfile nastavenie na riadku 11 (pravdepodobne). V predvolenom nastavení bude nastavený na GUID prostredia PowerShell {61c54bbd-c2c6-5271-96e7-009a87ff44bf}. Musíme to zmeniť na GUID CMD.

Skopírujte cmd.exe GUID z bloku kódu nižšie a nahraďte hodnotu GUID powershell.exe defaultProfile s hodnotou GUID cmd.exe.

{0caa0dad-35be-5f56-a8ff-afceeeaa6101}

Konečný kód v settings.json súbor pre defaultProfile nastavenie by malo vyzerať podľa kódu nižšie.

"defaultProfile": "{0caa0dad-35be-5f56-a8ff-afceeeaa6101}",

Uložiť settings.json po vykonaní vyššie uvedených zmien a zatvorte a znova spustite Windows Terminal, aby sa na karte v Termináli predvolene otvoril „Príkazový riadok“.

Ak to z nejakého dôvodu nefunguje, uistite sa, že zodpovedáte hodnote GUID cmd.exe, ktorú sme poskytli vyššie, s hodnotou GUID profilu cmd.exe uvedenom v súbore settings.json terminálu vo vašom počítači.

Vyhľadajte profil „cmd.exe“. zoznam sekcii v bloku profilov v súbore settings.json a všimnite si sprievodca tam uvedená hodnota.

Hodnota GUID cmd.exe vo vašom konfiguračnom súbore terminálu by sa mala zhodovať s hodnotou, ktorú sme použili v súbore defaultProfile nastavenie vyššie. V prípade, že sa nezhoduje, použite hodnotu GUID, ktorú ste našli pre profil cmd.exe v konfigurácii terminálu, namiesto tej, ktorú sme uviedli vyššie.