Ako stiahnuť a nainštalovať Winget CLI (Windows Package Manager)

winget je nástroj príkazového riadka na inštaláciu aplikácií systému Windows v okamihu, ten, na ktorý ste čakali celé veky

Oficiálny správca balíkov Windows bol vždy jednou z veľmi žiadaných funkcií medzi vývojármi aj odborníkmi v oblasti IT. Našťastie na vývojárskej konferencii Microsoft Build 2020 softvérový gigant konečne dodal Windows Package Manager CLI — winget.

Správca balíkov je softvér alebo sada nástrojov, ktoré automatizujú proces inštalácie, aktualizácie, konfigurácie a odstraňovania počítačovej aplikácie pre OS konzistentným spôsobom.

Na najnovších zostavách Windows 10 Insider, winget je predinštalovaný ako súčasť inštalátora aplikácií z obchodu Microsoft Store. Ak používate najnovšiu ukážkovú zostavu Windows 10 Insider, pravdepodobne ju už máte winget nainštalovaný a spustený na vašom PC. Môžete to overiť spustením príkazu nižšie:

winget --verzia

Ak získate číslo verzie ako výstup (ako napr Ukážka v0.1.41331), máte ho nainštalovaný. Ak nie, podľa pokynov nižšie si stiahnite a nainštalujte ukážkovú verziu „Inštalátora aplikácií“, aby ste získali winget Nástroj CLI na vašom počítači so systémom Windows 10.

Stiahnite si App Installer (s wingetom) z Github

Od r winget zdrojový kód a je možné ho nainštalovať appxbundle Balík je dostupný na Github, aby si ho mohol stiahnuť a nainštalovať ktokoľvek, nemusíte sa registrovať na zostavy programu Windows Insider, aby ste získali Windows Package Manager CLI do svojho počítača.

Ak chcete získať ukážku Winget, musíte prejsť na úložisko github.com/microsoft/winget-cli a stiahnuť si najnovšiu verziu App Installer zo stránky s vydaniami Winget.

Keď ste na stránke Winget Releases, prejdite nadol na najnovšiu verziu a vyhľadajte sekciu aktív. V sekcii aktív uvidíte appxbundle a zdrojový kód pre vydanie Winget.

Kliknutím na odkaz „Microsoft.DesktopAppinstaller_*.appxbundle“ si stiahnete inštalátor aplikácií s funkciou Winget. Ide o rovnakú verziu „App Installer“, ktorá prichádza s najnovšou aktualizáciou Windows 10 Insider.

Nainštalujte inštalátor aplikácií (s wingetom)

Po stiahnutí súboru appxbundle „App Installer“ z Github. Prejdite do adresára sťahovania a dvakrát kliknite Microsoft.DesktopAppinstaller_*.appxbundle súbor na inštaláciu App Installer spolu s winget nástroj CLI.

Keďže ide o aktualizovanú verziu „App Installer“, zobrazí sa výzva na aktualizáciu „App Installer“, keď spustíte súbor „appxbundle“ stiahnutý vyššie z Github. Nezabudnite kliknúť na tlačidlo „Aktualizovať“.

Jeden „App Installer“ je úspešne aktualizovaný, mali by ste mať winget CLI dostupné na vašom počítači.

Na overenie, či winget je nainštalovaný a spustený na vašom počítači, otvorte príkazový riadok alebo Windows PowerShell a spustite nasledujúci príkaz:

winget --verzia

Mali by ste dostať výstup ako napr Ukážka v0.1.41331 (ako na snímke obrazovky nižšie).

Keďže sme manuálne stiahli a nainštalovali winget CLI, nebude sa automaticky aktualizovať, pokiaľ Microsoft nevydá aktualizovaný „App Installer“ v Microsoft Store pre stabilné vydania Windowsu 10. Dovtedy môžete sledovať stránku s vydaniami wingetu na Github a manuálne stiahnuť a aktualizovať nástroj CLI, keď bude k dispozícii aktualizácia.

To znamená, winget plán na GitHub ukazuje plán vydať stabilnú verziu 1.0 winget budúci rok v máji 2021.