Čo je podsystém Windows pre Android (WSA) a ako ho používať

Všetko, čo potrebujete vedieť o najnovšej iniciatíve spoločnosti Microsoft na spúšťanie aplikácií pre Android v systéme Windows 11

Keď Microsoft začiatkom tohto leta oznámil a predstavil Windows 11, jedným z jeho najatraktívnejších bodov bola skutočnosť, že na svojom systéme Windows 11 môžete spúšťať aplikácie pre Android. Aj keď je Windows 11 oficiálne vydaný, funkcia tu ešte nie je oficiálne.

Až teraz sa dostáva do programu Windows Insider Program. Napriek tomu je v súčasnosti k dispozícii iba používateľom beta kanála v USA ako funkcia ukážky. Zatiaľ nie je k dispozícii ani na kanáli pre vývojárov, ale predpokladá sa, že čoskoro bude k dispozícii. Ako však budú tieto aplikácie pre Android dostupné v systéme Windows 11? Používatelia na vhodných zariadeniach s platformami Intel, Qualcomm a AMD budú môcť spúšťať aplikácie pre Android pomocou podsystému Windows pre Android.

Poznámka: Aplikácie pre Android budete môcť v systéme Windows 11 používať iba vtedy, ak váš systém spĺňa minimálne hardvérové ​​požiadavky. Ak v súčasnosti nespĺňa požiadavky, možno sa to v budúcnosti zmení, pretože spoločnosť Microsoft ich stále testuje a overuje a môže ich zmeniť v závislosti od výsledkov.

Pochopenie podsystému Windows pre Android

Windows Subsystem for Android je nová patentovaná technológia platformy Windows. Aplikácie pre Android budú bežať cez Amazon Appstore na Windowse 11. Windows Subsystém pre Android je komponent, ktorý poháňa Amazon AppStore a celý jeho dostupný katalóg. Kedykoľvek budete chcieť spustiť aplikáciu pre Android, za jej spustenie bude zodpovedný subsystém.

Subsystém zahŕňa jadro Linuxu a OS Android a beží vo virtuálnom stroji Hyper-V, podobne ako podsystém Windows pre Linux. Je založený na Android Open Source Project (AOSP) verzie 11. Aplikácie pre Android budú distribuované v systéme Windows 11 prostredníctvom obchodu Amazon Appstore, ktorý bude stále súčasťou obchodu Microsoft Store. To zaisťuje, že používatelia budú môcť mať prehľad o všetkých nových aktualizáciách, keď sa v priebehu času pridávajú nové rozhrania API alebo funkcie.

V súčasnosti bude používateľom Windows Insiders Beta k dispozícii iba 50 aplikácií v rámci ukážky tejto funkcie. Niektoré z aplikácií, ktoré si v súčasnosti môžete vychutnať, zahŕňajú:

  • Mobilné hry ako Coin Master, Lords Mobile, June’s Journey.
  • Čítajte aplikácie ako Kindle alebo Comics a čítajte svoje obľúbené knihy a komiksy. Na tablete so systémom Windows môžete medzi stránkami prechádzať prstom.
  • Aplikácie pre deti ako Khan Academy Kids, ktoré vaše deti naučia matematiku, písanie alebo čítanie, alebo Lego Duplo World, aby ste sa s nimi zahrali na budovanie sveta.

Zoznam aplikácií je momentálne dosť obmedzený, ale v budúcnosti sa rozšíri. Microsoft tiež údajne pracuje na sprístupnení aplikácií iba pre Arm do zariadení Intel a AMD. Spolupracujú s Intelom a dúfajú, že využijú technológiu Intel Bridge Gap, aby to bolo možné. Keď sa to stane, používatelia na všetkých typoch zariadení budú mať prístup k širšej skupine aplikácií.

Ak si chcete stiahnuť a nainštalovať aplikácie pre Android z obchodu Amazon Appstore, musíte sa prihlásiť pomocou svojho účtu Amazon (v súčasnosti so sídlom v USA).

Ak chcete použiť podsystém Windows pre Android, uistite sa, že máte správnu verziu pre Microsoft Store, ako aj Windows:

  • Windows 11 (zostavy série 22000.xxx)
  • Microsoft Store verzia 22110.1402.6.0 alebo vyššia

Inštalácia Amazon Appstore

Počúvanie slov „Podsystém Windows pre Android“ sa môže zdať príliš komplikované. Ale je to len časť technických vecí, ktoré sa dejú v pozadí. Nevyžaduje žiadnu dodatočnú inštaláciu z vašej strany. Používanie Amazon Appstore a inštalácia aplikácií pre Android je mimoriadne jednoduchá. Keď vykonáte niektorú z týchto akcií, spoločnosť Microsoft automaticky ticho nainštaluje podsystém Windows pre Android.

Nainštalujte si Amazon Appstore z obchodu Microsoft Store. Prejdite do obchodu Microsoft Store v systéme Windows 11 a vyhľadajte Amazon Appstore. Potom kliknutím na možnosť „Získať“ nainštalujte Appstore.

Nainštalujte si aplikáciu pre Android alebo Amazon z obchodu Microsoft Store. Vyhľadajte aplikáciu Amazon alebo Android v obchode Microsoft Store a kliknite na možnosť „Získať z obchodu Amazon Appstore“. Keď si prvýkrát stiahnete aplikáciu pre Android, Amazon Appstore (a podsystém Windows) sa automaticky nainštaluje.

Po vykonaní jednej z týchto akcií zistíte, že Amazon Appstore a Windows Subsystém pre Android sú k dispozícii ako dve samostatné aplikácie na vašom PC. Nájdete ich v ponuke Štart a možnosti Hľadať.

Všetky aplikácie pre Android, ktoré si nainštalujete, budú dostupné aj v ponuke Štart prostredníctvom možnosti Hľadať a zoznamu programov pre Windows. Okrem toho sa tieto aplikácie dajú použiť aj spolu so všetkými ostatnými typmi aplikácií Windows vedľa seba v rozložení Snap.

V nižšie uvedenom príklade Matchington Mansion (prvá dlaždica), aplikácia podsystému Android, beží vedľa seba v rozložení Snap s inými typmi aplikácií pre Windows. Medzi ďalšie zobrazené aplikácie patrí Word (aplikácia Win32), Pinterest (progresívna webová aplikácia) a GIMP (podsystém Windows pre aplikáciu Linux).

Môžete ich tiež pripnúť do ponuky Štart alebo na panel úloh ako ktorúkoľvek inú aplikáciu Windows. A budú tiež k dispozícii v Alt + Tab a zobrazení úloh, takže môžete rýchlo prepínať medzi aplikáciami.

Používanie podsystému Windows

Otvorte ponuku Štart a prejdite na „Všetky aplikácie“. Tu nájdete aplikáciu Windows Subsystem for Android. Z tejto aplikácie máte prístup k nastaveniam a ďalším možnostiam podsystému.

Zistíte, že existujú dve možnosti spustenia podsystému Windows pre Android. V prípade potreby sa môže spustiť. Keď použijete túto možnosť, otvorenie aplikácie pre Android bude pri otvorení prvej aplikácie pre Android v systéme trvať dlhšie, pretože najprv bude potrebné spustiť podsystém. Keď je podsystém spustený, aplikácie, ktoré otvoríte, nebudú ovplyvnené.

Druhou možnosťou je ponechať podsystém vždy spustený. Tým sa skráti čas, ktorý spustia aplikácie pre Android, pretože podsystém bude vždy pripravený na otvorenie aplikácií. Zároveň však spotrebuje viac výkonu a pamäte vášho počítača.

Podľa potreby vyberte možnosť „Podľa potreby“ alebo „Nepretržité“ v časti Zdroje podsystému.

Súbory v podsystéme sú oddelené od systému Windows. Nemáte prístup k súborom Windows v mobilných aplikáciách, t. j. v podsystéme a naopak. Ak chcete získať prístup k súborom pre podsystém, kliknite na možnosť „Súbory“ v aplikácii podsystém. Všetky súbory (akékoľvek obrázky, videá, audio, dokumenty a stiahnuté súbory) v podsystéme budú dostupné tu.

Vývojári môžu tiež povoliť režim vývojára na testovanie a ladenie svojich aplikácií pre Android v systéme Windows 11. Ak chcete použiť tento režim, zapnite prepínač pre „Režim vývojára“.

Podsystém Windows pre Android môže vašim počítačom a tabletom so systémom Windows priniesť úplne nový svet možností. Aj keď počet aplikácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, je malý pokles v porovnaní s oceánom aplikácií v Obchode Play a Amazon Appstore dohromady, v budúcnosti by sa to malo zmeniť. Je to predsa len začiatok (dúfajme) dlhej cesty. V súčasnosti Microsoft spolupracuje s Amazonom a vývojármi na získaní ďalších aplikácií do Amazon Appstore pre Windows 11.