Čo je FaceTime a ako funguje

Zistite všetko o exkluzívnej službe audio a video hovorov od spoločnosti Apple

Dlhoročnému používateľovi Apple netreba FaceTime predstavovať. Ak však momentálne migrujete na zariadenie Apple, je pravdepodobné, že s ním nie ste až tak oboznámení. Je to preto, že FaceTime je exkluzívna služba VoIP od spoločnosti Apple, ktorá nie je dostupná na zariadeniach iných značiek.

FaceTime používa štandardný protokol FaceTime, ktorý umožňuje používateľom spoločnosti Apple komunikovať prostredníctvom hlasových hovorov alebo videohovorov s ostatnými používateľmi spoločnosti Apple, ktorí používajú FaceTime. Keďže FaceTime je služba VoIP, na poskytovanie služieb využíva vaše Wi-Fi alebo mobilné pripojenie, nie službu vášho operátora. Vďaka dobrému internetovému pripojeniu, ktoré nemá príliš krátky dátový limit, si môžete vychutnať video a hlasové hovory vo výnimočnej kvalite.

Zapnutie FaceTime

FaceTime môže byť systémová aplikácia Apple, ale musíte ju zapnúť, aby ste ju mohli používať. Prejdite do aplikácie Nastavenia pre iPhone a posúvajte sa nadol, kým nenájdete FaceTime. Klepnutím naň ho otvoríte.

Potom prepnite prepínač na „FaceTime“.

Ak na svojom iPhone používate FaceTime, automaticky zaregistruje vaše telefónne číslo. Spolu s telefónnym číslom však môžete použiť aj svoje Apple ID. V nastaveniach FaceTime klepnite na možnosť „Použiť svoje Apple ID pre FaceTime“ a prihláste sa pomocou svojho Apple ID.

Na FaceTime vás potom môžete kontaktovať prostredníctvom svojho telefónneho čísla aj Apple ID. Uistite sa, že v časti „Môžete vás zastihnúť cez FaceTime na“ sú vybraté obe možnosti. Na iPade, iPode Touch alebo Macu môžete používať FaceTime pomocou svojho Apple ID.

Ak nechcete, aby vás niekto oslovil, zrušte začiarknutie tejto možnosti.

Tu si tiež môžete vybrať, aké bude vaše ID volajúceho, t. j. či sa vaše číslo alebo Apple ID zobrazí, keď niekomu zavoláte pomocou FaceTime. Klepnutím na možnosť ju vyberiete.

Uskutočnenie hovoru cez FaceTime

Zo svojho iPhone môžete uskutočniť FaceTime hovor z viacerých miest. Otvorte aplikáciu FaceTime na svojom iPhone a klepnite na ikonu „+“ v pravom hornom rohu obrazovky.

Potom vyhľadajte kontakt osoby alebo začnite písať jej registrované telefónne číslo alebo Apple ID do textového poľa „Komu“. Výsledok sa zobrazí pod vyhľadávacím poľom. Ak je číslo/e-mailová adresa zaregistrovaná vo FaceTime, zobrazí sa modrou farbou na rozdiel od ostatných kontaktov, ktoré budú biele. Klepnutím na kontakt ho vyberiete.

Potom klepnite na „Audio“ alebo „Video“ a uskutočnite hovor FaceTime.

Zvukový hovor FaceTime môžete kedykoľvek previesť na videohovor klepnutím na tlačidlo „FaceTime“ na obrazovke.

Hovor FaceTime môžete uskutočniť aj z aplikácie Telefón, ak máte číslo alebo Apple ID uložené vo svojich kontaktoch. Prejdite do aplikácie Telefón a vyhľadajte kontakt, ktorému chcete zavolať. Otvorte ho a tam uvidíte možnosť „FaceTime“. Klepnutím na ikonu telefónu alebo videokamery uskutočníte audio alebo video hovor.

Skupinový hovor na FaceTime

Na FaceTime môžete mať aj skupinové hovory. Počas hovoru vyberte viacero kontaktov z aplikácie FaceTime. Alebo môžete do hovoru pridať ďalšie osoby, kým sa zúčastňujete. Potiahnite prstom nahor po obrazovke a zobrazí sa niekoľko možností.

Klepnite na možnosť „Pridať osobu“.

Potom začnite písať kontakty alebo čísla, ktoré chcete pridať do hovoru, do textového poľa „Komu“ a klepnite na tlačidlo „Pridať osobu do FaceTime“. Na jeden FaceTime hovor môžete mať až 32 ľudí.

Počas videohovoru FaceTime môžete tiež používať Memoji, ktoré fungujú v reálnom čase. Počas hovoru klepnite na tlačidlo „Efekty“.

Potom klepnite na „Memoji“ z možností, ktoré sa zobrazia na obrazovke.

Vyberte Memoji, ktoré chcete použiť, a prevezme vašu tvár. Pre prispôsobené Memojis budú k dispozícii na použitie iba Memoji, ktoré ste predtým vytvorili v aplikácii Správy. Ak chcete v hovore použiť nové Memoji, musíte si ho najskôr vytvoriť v aplikácii Správy.

Ak sa chcete vrátiť k hovoru s Memoji, klepnite na menšie „x“ na pravej strane panela s nástrojmi Memoji a opustite ponuku efektov.

Klepnutím na možnosť „Žiadne“ (väčší krížik) odstránite Memoji a potom sa vrátite k hovoru bez akýchkoľvek efektov.

FaceTime je skvelý spôsob, ako komunikovať s ostatnými používateľmi, ktorí vlastnia zariadenie Apple a majú zaregistrovaný účet FaceTime. A s iOS 14 má FaceTime tiež podporu PiP (Picture-in-Picture), t.j. môžete vidieť video dokonca aj na domovskej obrazovke alebo v iných aplikáciách.

Najlepšie funguje s vysokorýchlostným Wi-Fi pripojením s neobmedzeným alebo skôr vysokým dátovým stropom, najmä pri videohovoroch. Nie je najlepšie uskutočňovať videohovory FaceTime s rozpočtovým balíkom mobilných dát, pretože tieto videohovory využívajú veľa údajov.